Co na uczelnię? #12

Co na uczelnię? #12

W dzisiejszym Co na uczelnię? mam dla Was dwa przepisy – jeden słodki, drugi słony. Możecie je wykonać hurtem na kilka dni do przodu, więc oszczędzicie sporo czasu. A czas przed sesją to zdecydowanie najcenniejsza rzecz!

Poniedziałek, wtorek, środa
  • smoothie jogurtowo – truskawkowe

Składniki (na 2 słoiczki):

1 duży jogurt

duża garść świeżych truskawek

2 banany

Wykonanie:

Całość blendujemy do otrzymania gładkiej, ewentualnie dodajemy cukier puder lub inną substancję słodzącą, jeśli będzie Wam brakować słodyczy. Jednak jeśli będziecie to łączyć z poniższą jaglanką, to zdecydowanie obejdzie się bez słodzenia 😉

  • kokosowa jaglanka z krówkami

Składniki (na 3 pudełeczkac):

0,5 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

200 ml mleka kokosowego

2 łyżki cukru

5 łyżek płatków owsianych

5 łyżek płatków jęczmiennych

żurawina

4-6 krówek

 

kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia

Wykonanie:

Kaszę płuczemy dokładnie pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie gotujemy w szklance wody aż kasza wchłonie ją prawie całą. Później przykrywamy garnek i zostawiamy kaszę na 10 min., żeby wchłonęła resztę. Po tym czasie dodajemy do kaszy mleko, mleko kokosowe, cukier i płatki i mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, często mieszając. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Na koniec całą masę zdejmujemy z ognia, dodajemy żurawinę i krówki, następnie  mieszamy. Przekładamy naszą jaglankę do głębokiego półmiska i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do wystudzenia!

Czwartek, piątek
  • pudełeczko świeżych truskawek
  • smoothie truskawkowe
  • makaron ze szparagami

Składniki (na 2 pudełeczka):

200 g makaronu penne

6-8 szparagów

pesto bazyliowe

ew. parmezan do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim garnku włączamy wodę na szparagi. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg i kroimy na 3 cm kawałki. Następnie wrzucamy je do gotującej wody na 2-3 minuty. Makaron i szparagi odcedzamy, wrzucamy do jednego garnka i dodajemy do nich pesto. Całość mieszamy i przekładamy do pojemniczków!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *