Co na uczelnię? #19 – paszteciki z soczewicą i z pieczarkami

Co na uczelnię? #19 – paszteciki z  soczewicą i z pieczarkami

W dzisiejszym Co na uczelnię? mam dla Was małą przerwę od makaronów, bo już sama powoli nie mogę na nie patrzeć 😉 Dlatego przygotowałam dla Was przepis na paszteciki, które w prosty sposób możecie upiec i mieć jedzenie na cały tydzień. A żeby nie było nudy, mam dla Was 2 farsze do wyboru!

Paszteciki z soczewicą lub z pieczarkami

Składniki na 9-12 sztuk:

ciasto robiłam wg tego przepisu – mi ciasto wyszło dosyć rzadkie, ale po upieczeniu wszystko było w porządku

1-2 łyżki nasion czarnuszki do posypania

Farsz z soczewicy:

1 szklanka zielonej soczewicy

1-2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz do smaku

Farsz z pieczarek:

500 g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz do smaku

olej roślinny

Wykonanie:

Ciasto wykonujemy wg podanego przepisu, ale przed upieczeniem wnętrze bułeczek wypełniamy wybranym farszem i posypujemy nasionami czarnuszki, które są pyszne i zdrowe.

Soczewicę gotujemy najpierw w 1½ szklanki bulionu i w czasie gotowania stopniowo dolewamy bulion, jeśli soczewica wchłonie cały płyn, zanim będzie miękka. W międzyczasie cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiedy soczewica będzie ugotowana, odcedzamy ją i w misce mieszamy razem z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odprawiamy solą i pieprzem. Możecie też zblendować Wasz farsz, ale ja lubię czuć całe nasiona soczewicy. Gotowym nadzieniem faszerujemy bułeczki.

Przygotowanie farszu na pieczarki zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na patelni z olejem. Kiedy cebula będzie złocista, dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem. I farsz gotowy do nadziewania!

Oprócz pasztecików, na uczelnię możecie też zabrać owoce lub smoothie. Propozycje znajdziecie we wpisie sprzed tygodnia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *