Co na uczelnię? #19 – paszteciki z soczewicą i z pieczarkami

W dzisiejszym Co na uczelnię? mam dla Was małą przerwę od makaronów, bo już sama powoli nie mogę na nie patrzeć 😉 Dlatego przygotowałam dla Was przepis na paszteciki, które w prosty sposób możecie upiec i mieć jedzenie na cały tydzień. A żeby nie było nudy, mam dla Was 2 farsze do wyboru!

Paszteciki z soczewicą lub z pieczarkami

Składniki na 9-12 sztuk:

ciasto robiłam wg tego przepisu – mi ciasto wyszło dosyć rzadkie, ale po upieczeniu wszystko było w porządku

1-2 łyżki nasion czarnuszki do posypania

Farsz z soczewicy:

1 szklanka zielonej soczewicy

1-2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz do smaku

Farsz z pieczarek:

500 g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz do smaku

olej roślinny

Wykonanie:

Ciasto wykonujemy wg podanego przepisu, ale przed upieczeniem wnętrze bułeczek wypełniamy wybranym farszem i posypujemy nasionami czarnuszki, które są pyszne i zdrowe.

Soczewicę gotujemy najpierw w 1½ szklanki bulionu i w czasie gotowania stopniowo dolewamy bulion, jeśli soczewica wchłonie cały płyn, zanim będzie miękka. W międzyczasie cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiedy soczewica będzie ugotowana, odcedzamy ją i w misce mieszamy razem z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odprawiamy solą i pieprzem. Możecie też zblendować Wasz farsz, ale ja lubię czuć całe nasiona soczewicy. Gotowym nadzieniem faszerujemy bułeczki.

Przygotowanie farszu na pieczarki zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na patelni z olejem. Kiedy cebula będzie złocista, dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem. I farsz gotowy do nadziewania!

Oprócz pasztecików, na uczelnię możecie też zabrać owoce lub smoothie. Propozycje znajdziecie we wpisie sprzed tygodnia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *