Co na uczelnię? #21 – soczewica z warzywami

Co na uczelnię? #21 – soczewica z warzywami

Dzisiaj mam dla Was danie warzywno-warzywne z soczewicą w roli głównej. Bardzo się z nią polubiłam w ostatnim czasie, więc i Was zachęcam do wypróbowania lunchu z tymi strączkami na pierwszym planie.

Zielona soczewica z warzywami

Składniki na 3 porcje:

150 g zielonej soczewicy

1 mała cebula

1-2 szklanki bulionu

300 g pieczarek

1 mała marchewka

1 mała cukinia

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy najpierw w 1½ szklanki bulionu i w czasie gotowania stopniowo dolewamy bulion, jeśli soczewica wchłonie cały płyn, zanim będzie miękka. Odcedzamy.

W międzyczasie cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone pozostałe warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dusimy całość, aż warzywa zmiękną.

Na koniec warzywa mieszamy z soczewicą i rozkładamy do 3 pudełeczek. Gotowe!

Co do tego?

  • owoce – powoli zaczyna się sezon na cytrusy, więc pomarańcze, grejpfruty i mandarynki sprawdzą się idealnie. Za to banany będą bardzo sycące!
  • smoothie – zawsze znajdzie się coś do zmiksowania w lodówce 😉

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *