Co na uczelnię? #16 – falafel

W dzisiejszym Co na uczelnię? przyszedł czas na wegańskie kotleciki z ciecierzycy, czyli falafele. Mój przepis jest wariacją na temat tradycyjnych falafeli i do tego mam dla Was trzy sposoby na zjedzenie ich.

Tradycyjnie zaczniemy od bazowego przepisu:

Falafel

Składniki:

200 g suchej ciecierzycy

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ cebuli

1-2 ząbki czosnku

6-7 daktyli

natka pietruszki (świeża lub mrożona)

1 ¼ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki ziaren kolendry

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki chili

sól

1 puszka kukurydzy

olej rzepakowy

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą z łyżeczką sody i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej, dodajemy ½ łyżeczki sody i gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka. Wtedy ją odcedzamy i przesypujemy do miski.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju, aż będzie złocista. Później wrzucamy ją razem z olejem do miski z ciecierzycą.

Do miski dodajemy czosnek, wypestkowane daktyle i przyprawy. Całość blendujemy ostrożnie, żeby nie spalić blendera. Zależy nam na gładkiej masie, ja jednak nie czekam na idealnie gładką, ponieważ lubię, kiedy grudki i kawałki ciecierzycy są wyczuwalne. Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy.

Z naszej masy formujemy kotleciki – wielkość wedle uznania. Układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Kiedy będą złociste i chrupiące przekładamy je na drugą stronę i ponownie pieczemy, aż będą złociste i chrupiące.

Poniedziałek:

  • winogrona
  • tortilla z falafelem

Składniki:

1 placek tortilla

majonez

musztarda

garść roszponki

1 ogórek kiszony

1 marchewka

1-2 falafele

Wykonanie:

Tortillę smarujemy majonezem i musztardą. Następnie posypujemy ją roszponką, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka i pokrojoną w słupki marchewkę. Na całość kładziemy 1 dużego lub 2 małe falafele i zwijamy tortillę. Pakujemy w folię aluminiową i gotowe!

Środa:

  • winogrona
  • smoothie cytrusowo-dyniowe

Składniki na 2 słoiczki:

1 duży jogurt naturalny

3 łyżki purée z dyni

1 duży banan

1 pomarańcza

1 grejpfrut

Wykonanie:

Z cytrusów wyciskamy sok, następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przelewamy do słoiczków. I tyle!

  • sałatka z falafelem

Składniki:

duża garść roszponki

1 marchewka

1-2 falafele

75 g fety

nasiona słonecznika

pestki dyni

sos jogurtowy (1 mały jogurt naturalny, 1-2 łyżki musztardy, sól ziołowa)

Wykonanie:

Na dno pojemniczka wsypujemy roszponkę i na nią pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i falafela. Całość posypujemy nasionami i pestkami. Połowę sosu przelewamy do małego słoiczka i zabieramy ze sobą na uczelnię. Sałatkę polewamy sosem dopiero przed jedzeniem.

Jeśli chcecie przygotować sałatkę wcześniej, to dodajcie wszystkie składniki oprócz fety, która powoduje, że całość podchodzi wodą. Dodajemy ją dopiero w dniu jedzenia rano.

Czwartek

  • smoothie dyniowo-cytrusowe
  • winogrona
  • kanapka z falafelem

Składniki:

1 ulubiona bułka (jeśli macie czas, to kupcie ją rano w dniu jedzenia)

garść roszponki

kilka plasterków ogórka kiszonego lub świeżego

1-2 plasterki pomidora

1-2 plasterki sera żółtego

1 płaski falafel

sos jogurtowy

Wykonanie:

Bułkę kroimy na pół i smarujemy ją wewnątrz sosem jogurtowym, który został nam z poprzedniego dnia. Następnie posypujemy ją roszponką, kładziemy falafela, ogórka, pomidora i ser żółty. Zamykamy naszą kanapkę i pakujemy do pudełka. Dzięki temu, unikniemy miazgi kanapkowej i nasza bułka cały dzień będzie trzymać kształt.

Jeśli mielibyście zjeść tylko jedno danie z dzisiejszego jadłospisu, to wybierzcie kanapkę. Jest absolutnie genialna i odtwarza smak kanapek, które kiedyś jadałam w wakacje w stajni. Od 8 lat próbowałam odnaleźć ten smak i przez przypadek się udało!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *