Co na uczelnię? #9

Co na uczelnię? #9

Po tygodniu przerwy mam dla Was świeżą porcję pomysłów na lunchboxy. Bohaterami tego wpisu są tortellini z pesto, sałatka z makaronu ryżowego i surimi, tortilla z łososiem i przepyszny jogurt z brzoskwiniami. Dla każdego coś dobrego!

Poniedziałek:

Składniki na dwa słoiczki:

0,5 szkl. purée z dyni

2 pomarańcze

1 grejpfrut

1 duży jogurt grecki

2 nieduże banany

Wykonanie:

Do blendera kielichowego wrzucamy purée, jogurt, banany i dolewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy i przelewamy do słoiczków.

Wtorek, środa
  • smoothie dyniowo-cytrusowe z powyższego przepisu
  • 1 cinnamon bun z przepisu mojewypieki.com
  • jabłko
  • tortellini z pesto

Składniki:

2 paczki gotowych pierożków tortellini np. z serem

pesto bazyliowe

ser camembert

Wykonanie:

Tortellini gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, a w międzyczasie kroimy camemberta na drobną kostkę. Po odcedzeniu pierożków całość przekładamy do dużej miski lub garnka i mieszamy z camembertem i pesto doprawiając wedle uznania.

Czwartek
  • smoothie dyniowo-cytrusowe z powyższego przepisu
  • 1 cinnamon bun z przepisu mojewypieki.com
  • jabłko
  • tortilla z łososiem

Składniki:

2 placki tortilli

kremowy serek

rukola

100 g wędzonego łososia

Wykonanie:

Każdy z placków tortilli smarujemy kremowym serkiem, następnie kładziemy na nim rukolę i łososia. Całości zwijamy w rulon i owijamy folią aluminiową.

Piątek

  • 1 jabłko
  • kostki kokosowe
  • jogurt z brzoskwiniami

Składniki:

1 mały jogurt naturalny

musli z płatkami owsianymi i rodzynkami

1 brzoskwinia w syropie

płatki migdałowe

Wykonanie:

Do słoiczka wlewamy jogurt. Brzoskwinię kroimy w kostkę i wrzucamy do jogurtu. Całość posypujemy musli i płatkami migdałowymi. Nie zapominamy zabrać ze sobą łyżeczki 😉

Tym razem jadłospis jest bardzo różnorodny i każdy znajdzie coś dla siebie. Moim absolutnym faworytem są oczywiście tortellini, ale polecam wypróbować wszystko!