Cukiniowa zupa krem

Zupa krem to danie, które może wydawać się banalne. Jeśli chodzi o wykonanie to rzeczywiście tak jest, jednak smak to zupełnie inna sprawa! Cukiniowa zupa krem to pierwsza potrawa, w której w ogóle spojrzałam na cukinię. Wy też spójrzcie, bo warto!

 

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie

1 kostka rosołowa

1 prostokątny serek topiony Hochland śmietankowy

woda

groszek ptysiowy (koniecznie ten z jajkami w składzie, a nie z masą jajeczną!)

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Cukienie myjemy i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodę tylko tyle, żeby ją zakryła. Dodajemy kostkę rosołową. Całość gotujemy, dopóki cukinia nie będzie miękka. Następnie zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy do niej serek topiony. Naszą potrawę dokładnie blendujemy, najlepiej blenderem pulsacyjnym, aż do otrzymania gładkiej masy. Cukiniowa zupa krem jest gotowa! Najlepiej smakuje z chrupiącym groszkiem ptysiowym i/lub wiórkami kokosowymi.

Uwaga!
Zupę możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce, jednak ważne jest, żeby podczas podgrzewania kremu nie zagotować go. W innym przypadku serek się zważy i potrawa będzie niesmaczna.

Pewnie już dobrze wiecie, jakie potrawy lubię! Proste, szybkie, ale bardzo smaczne.
Czy cukiniowa zupa krem taka jest? Oczywiście, dlatego koniecznie musicie po nią sięgnąć. Tym bardziej, że sezon cukiniowy trwa i nie smakują plastikiem 😉



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *