Nocna czekoladowa owsianka z wiśniami

Sezon wiśniowy powoli dobiega końca, dlatego spieszę do Was z kolejnym pysznym przepisem na owsiankę – idealne połączenie na upały: zimna owsianka & ciepłe wiśnie; czekolada & lekko wytrawne wiśnie & chrupiące płatki migdałowe. Czy może być lepiej?!

Składniki:

½ szkl. płatków owsianych

½ mleka krowiego/roślinnego

1 łyżka nasion chia

1 łyżka kakao/karobu

250 g wiśni

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka cukru

płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i kakao, mieszamy, zalewamy mlekiem i mieszamy ponownie. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby napęczniało.

Wiśnie możemy przygotować wieczór wcześniej lub w dniu jedzenia. Jednak polecam Wam zrobić to wcześniej, ponieważ trochę to trwa. Najpierw wiśnie drylujemy, następnie przekładamy je do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Kiedy część wody odparuje, dodajemy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy dalej do odparowania większości płynów.

Przed podaniem podgrzewamy wiśnie i prażymy płatki migdałowe na patelni bez oleju. Na koniec wylewamy wiśnie na owsiankę i posypujemy migdałami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *