Letni makaron z pomidorami i camembertem

Letni makaron z pomidorami i camembertem

Lato to chyba najbardziej bogata w smaki i zapachy pora roku. Świeże, dojrzałe owoce i warzywa, zimne napoje, wody smakowe i dania grilla to coś, co spożywany w ilościach prawie hurtowych. Dla mnie lato to jeszcze jedna potrawa, której postanowiłam poświęcić ten wpis.

Danie obiadowe, które przygotowałam dla Was dzisiaj, powstało przypadkowo podczas naszego ostatniego pobytu w Chorwacji. Po powrocie z plaży wszyscy byli głodni, ale nikomu nie chciało się jechać na miasto na obiado-kolację. Sięgnęliśmy po to, co akurat było w lodówce i przez przypadek odkryliśmy potrawę, którą ja mogłabym jeść przez cały sezon, w którym pomidory mają smak pomidorów i nie kosztują fortuny 😉

 

 

Składniki na 4 osoby:

400 g makaronu spaghetti lub bavette

6 pomidorów

2 sery camembert

4 (lub więcej, jeśli lubisz czosnkowe potrawy) ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Wykonanie: (moja wersja)

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a w czasie, kiedy się gotuje zabieramy się za przygotowanie sosu.

Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy i wyciskamy do garnka. Całość podgrzewamy, żeby woda z pomidorów odparowała. Ser camembert kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do garnka z pomidorami tuż przed odcedzeniem makaronu, a następnie mieszamy, żeby ser lekko się rozpuścił i połączył z pomidorami.

Odcedzony makaron przekładamy ponownie do garnka i dodajemy do niego pomidory z camembertem. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania i upodobania. Podajemy z listkami świeżej bazylii!

 

Wykonanie: (wersja mojej mamy)

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a w czasie, kiedy się gotuje zabieramy się za przygotowanie sosu.

Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Czosnek obieramy i wyciskamy do pomidorów. Dodajemy camembert pokrojony w niewielkie kawałki i całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Odcedzony makaron przekładamy ponownie do garnka i dodajemy do niego pomidory z camembertem. Całość mieszamy i podajemy z listkami świeżej bazylii!

 

 

To danie, jak większość, które pokazuję Wam na blogu, jest łatwe, proste i bardzo smaczne, a do tego 100% wakacyjne. W końcu jego pochodzenie już bardziej wakacyjne być nie mogło 😉



2 thoughts on “Letni makaron z pomidorami i camembertem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *