Sprytny tygodniowy jadłospis studencki I

Planowanie posiłków jest dla mnie istotną kwestią. Dzięki temu zapobiegam wyrzucaniu jedzenia, ale też nie martwię się, że zabraknie mi składników na obiad. Jadłospis przygotowuję sobie co tydzień, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić w dzisiejszym wpisie.

Jeśli chcecie zobaczyć, co jadłam w tym tygodniu, to zapraszam Was weekly food vloga:

Większe zakupy robię dwa-trzy razy w tygodniu, w czym jeden raz to zakupy na targu. Dlatego wszystkie moje jadłospisy zaczynają się od soboty. W czwartki zawsze przygotowuję sobie plan jedzeniowy na najbliższe siedem dni, a w piątek i sobotę robię niezbędne zakupy. Ilość posiłków danego dnia zależy od tego, jak bardzo byłam głodna, o której wstałam itp., dlatego jest różna w poszczególne dni. Dopasujcie ją pod siebie i tyle 😉

Sobota

śniadanie

  • kanapki z pastą fasolową i pietruszką

przepis na pastę:  k l i k

II śniadanie

  • ciacho z targu

obiad

  • falafele z warzywami

przepis na falafel:  k l i k

Dodatki:

kilka różyczek ugotowanego brokuła

mała puszka kukurydzy

¼ awokado

1 podsmażony placek tortilla

Niedziela

śniadanie

  • kanapki z dżemem

II śniadanie

  • gruszka

lunch

  • migdały

obiad

  • kanapka z falafelem

przepis na kanapkę:  k l i k

kolacja

  • zielone smoothie

przepis na smoothie:  k l i k

Poniedziałek

śniadanie

  • Czekoladowy pudding chia

przepis na pudding:  k l i k

II śniadanie

  • smoothie z kaszą jaglaną

Składniki:

1 mały jogurt

kilka mrożonych truskawek

1/3 szkl. surowej kaszy jaglanej

1 banan

Wykonanie:

Kaszę najpierw dokładnie płuczemy pod gorącą wodą, a następnie gotujemy ją w szklance do momentu, aż wchłonie prawie cały płyn. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza będzie zimna, do blendera wkładamy banana, truskawki (mogą być wcześniej rozmrożone), jogurt i 2 łyżki ugotowanej kaszy. Blendujemy do mementu otrzymania gładkiej masy.

lunch

  • gruszka

obiad

  • tortille z falafelem

przepis na tortille:  k l i k

kolacja

  • zielone smoothie

przepis na smoothie:  k l i k

Wtorek

śniadanie

  • placuszki owsiano-bananowe

Składniki:

1 banan

1 jajko

1 szkl. płatków owsianych

1-2 łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

Wykonanie:

W misce rozgniatamy widelcem banana. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli masa na placuszki będzie za gęsta, dolewamy odrobinę wody. Całość smażymy na rozgrzanej, polanej olejem patelni do momentu, aż placuszki będą złociste z dwóch stron.

lunch

  • kawa z mlekiem i daktyle nadziewane masłem orzechowym

obiad

  • kotlety jajeczne z sałatką

przepis na kotlety: k l i k

Składniki na sałatkę:

garść rukoli

½ mozzarelli

nasiona dyni i słonecznika

oliwa z oliwek do polania

Środa

śniadanie

  • kanapki z tapenadą

przepis na tapenadę: k l i k

II śniadanie

  • zielone smoothie

przepis na smoothie:  k l i k

lunch

  • gruszka z waflami kukurydzianymi z masłem orzechowym

obiad

  • kotlety jajeczne z sałatką

przepis na kotlety: k l i k

kolacja

  • frytki z ziemniaka

Składniki:

1-2 ziemniaki

1 łyżka oliwy

ulubione przyprawy

1 ząbek czosnku

1 mały jogurt

1 łyżka majonezu

1 łyżka musztardy

sól ziołowa

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek obieramy i przyciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę. Następnie w miseczce mieszamy jogurt, majonez, musztardę, czosnek i doprawiamy solą ziołową wedle uznania.

Ziemniaki myjemy i kroimy w plasterki lub słupki. Obtaczamy je w oliwie i posypujemy przyprawami. Następnie układamy je na talerzy/blaszce i albo pieczemy w piekarniku, aż będą chrupiące i złociste, albo wkładamy je do mikrofali na ok. 10-15 minut i przygotowujemy je do momentu, aż zmiękną, a następnie staną się chrupiące. Zjadamy z naszym pysznym sosem!

Czwartek

śniadanie

  • kanapki z tapenadą

przepis na tapenadę: k l i k

II śniadanie

  • smoothie z kaszą jaglaną

przepis powyżej 😉

lunch

  • gruszka z waflami kukurydzianymi z masłem orzechowym

obiad

  • tortille z falafelem

przepis na tortille:  k l i k

kolacja

  • zielone smoothie

przepis na smoothie:  k l i k

 

Piątek

śniadanie

  • kanapka z tapenadą

przepis na tapenadę: k l i k

II śniadanie

  • kanapka z masłem orzechowym i miodem

obiad

  • ryż z gruszkami curry i mlekiem kokosowym

Składniki:

1 torebka ryżu

3-4 gruszki

200 ml mleka kokosowego

1 cebula

olej do smażenia

curry, sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, a w garnku włączamy wodę na ryż i gotujemy go wg instrukcji podanych na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kostkę gruszki. Całość dusimy, aż gruszki zmiękną. Następnie całość zalewamy mlekiem kokosowym i doprawiamy wedle uznania. Kiedy sos trochę zgęstnieje, podajemy go na ryżu.

kolacja

zielone smoothie

przepis na smoothie:  k l i k

 

Jadłospis w formie PDF: jadłospis1

Co mogę powiedzieć na koniec? Korzystajcie! Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *