Trufle Oreo idealne na Ostatki!

, ,

Koniec karnawału zbliża się nieuchronnie, a wraz z nim nadchodzi Wielki Post. Kiedyś był to jedyny czas w roku, kiedy w 100% udawało mi się nie jeść słodyczy dłużej niż dwa czy trzy dni. Teraz jest dużo lepiej, ale nie o tym w dzisiejszym wpisie. Dzisiaj będzie o przepysznych truflach na raz, które zaspokoją Waszą ochotę na słodycze na dłuższy czas!

Trochę głupio mi się przyznawać, ale zdjęcia z tego wpisu czekają na publikację od… roku! Zdjęcia zrobiłam w styczniu 2016, ale zanim zebrałam się do publikacji, przyszła wiosna i nie wypadało publikować zdjęć w śniegu. Jednak co się odwlecze, to nie uciecze, a trufle doczekały się wreszcie pokazania światu. Przepis, jak prawie wszystkie u mnie na blogu, jest prosty, krótki i przepysznym efektem.

dsc_1046

Składniki na 20-24 sztuki:

40 klasycznych ciasteczek Oreo

200 g kremowego serka (np. naturalnego lub Mascarpone)

300 g dowolnej czekolady na polewę (ja użyłam gorzkiej i białej, ale może też być mleczna czy biała)

opcjonalnie: wiórki kokosowe do obtoczenia trufelek

dsc_1050

Wykonanie:

Całe (górę, dół i krem w środku też) ciasteczka blendujemy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy do nich serek i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie wstawiamy miskę do lodówki na około pół godziny, żeby trochę zgęstniała. Po wyjęciu formujemy z niej kulki wielkości wedle uznania w zależności od Waszej cierpliwości i tego, jakiej wielkości gryzy preferujecie.

dsc_1051

Uformowane trufle wkładamy ponownie do lodówki i zabieramy się do przygotowania polewy czekoladowej. Na początku kruszymy czekoladę i wsypujemy ją do miski. Następnie topimy ją stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Cały czas mieszamy, aż stanie się całkowicie płynna. Wyjmujemy nasze kulki Oreo z lodówki i obtaczamy w czekoladzie. Jeśli chcemy możemy je także obtoczyć w wiórkach kokosowych, ja tak robiłam. Na koniec pozostaje nam tylko wstawić nasze trufle na około godzinę do lodówki, żeby całkowicie zastygły. Później cieszymy się przepysznym smakiem!

Smacznego!

dsc_1053

A nie mówiłam, że przepis jest prosty? Teraz lećcie do sklepu, jeśli brakuje Wam składników i róbcie te cudowne słodycze. Na pewno nie pożałujecie, bo wprost rozpływają się w ustach, ale ostrzegam – są naprawdę słodkie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *