W dzisiejszym Co na uczelnię? przychodzę do Was z przepisami banalnymi i szybkimi na bardzo sycący lunch. Panie i Panowie – zapiekanka makaronowa oraz smoothie czekoladowo-gruszkowe z orzeszkami!
Zapiekanka makaronowa
Składniki na 3 pudełeczka:
300 g makaronu świderki
200 g sera żółtego, który łatwo się topi np. gouda
5 plasterków szynki
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiąca.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do miski. Mieszamy go z szynką, przecierem i pomidorowym i niewielkimi kawałkami sera żółtego (ale nie z całych 200g!). Na koniec wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i kładziemy na to pozostały ser żółty tak, aby przykrył cały makaron. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, dopóki ser się nie roztopi i nie nabierze złocistego koloru. Po przepakowaniu do pudełka na uczelnię, możemy całość polać ketchupem. Polecam też zabrać metalowe sztućce, bo plastikowe może połamać ser 😉
Poniedziałek
- 1 jabłko
- 1/3 zapiekanki makaronowej
Środa
- 1/3 zapiekanki makaronowej
- kostka gorzkiej czekolady
- 1 jabłko
- czekoladowo-gruszkowe smoothie
Składniki na dwa słoiczki:
1 gruszka
1-2 szkl. mleka
2 łyżki kakao
garść orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Gruszkę miksujemy z jogurtem i kakao, następnie rozlewamy do słoiczków. Na koniec każdy z nich posypujemy orzeszkami ziemnymi. Nie polecam picia przez słomkę, bo orzeszki szybko ją zapchają.
Czwartek
- 1/3 zapiekanki makaronowej
- kostka gorzkiej czekolady
- 1 jabłko
- czekoladowo-gruszkowe smoothie
Zapiekanka doskonale sprawdzi się też, jako danie obiadowe i jeszcze nie znalazła się osoba, której by nie smakowała. Koniecznie wypróbujcie!
Dodaj komentarz