Zielony zestaw śniadaniowy

,

Dzisiaj mamy 21 marca, więc wiosna wreszcie zawitała do naszych kalendarzy. Tak się dobrze złożyło, że słońce postanowiło się przywitać razem z nią. Z radością wybrałam się do stajni w tę piękną pogodę, ale w ciągu godziny udało mi się jeździć w słońcu, wietrze, deszczu, gradzie i ponownie słońcu. No ale wiadomo, w marcu, jak w garncu. Z okazji wiosny zapraszam Was na przepis bardzo zielony i przepyszny, idealny na śniadanie lub lunch, a do tego bardzo prosty w wykonaniu, czyli muffinki szpinakowo-kokosowe i zielone smoothie.DSC_0033.JPG

Muffinki szpinakowo-kokosowe (link do oryginału)

Składniki:

1 szkl. mąki

1 szkl. wiórków kokosowych

1/2 szkl. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g szpinaku (świeżego!)

1/2 szkl. mleka krowiego lub roślinnego

1/3 szkl. oleju

1 łyżeczka octu

Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy. Do drugiego naczynia dodajemy składniki mokre (w przepisie od szpinaku włącznie w dół) i miksujemy blenderem. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy dokładnie łyżką. Powstałą masę przekładamy do foremek na babeczki (ciasto nie rośnie, więc spokojnie możemy kłaść do pełna) i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, czyli około 20-30 minut. Muffinki są przepyszne zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i po 2-3 dniach. Zachowują wilgoć, jeśli trzymamy je przykryte folią do żywności.

DSC_0028

Zielone smoothie

Składniki:

1/2 awokado (musi być miękkie!)

150 g szpinaku (świeżego!)

1 szklanka soku jabłkowego

1 banan

ok.0,5 dużego pęczka naci pietruszki

1 kiwi

Kiwi obieramy, a następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Jeśli napój będzie za gęsty możemy dolać soku jabłkowego lub wody, wedle upodobań. Smoothie możemy wypić także kolejnego dnia, jeśli spędzi noc w lodówce.

DSC_0013

Mam nadzieję, że moje propozycje na iście wiosenny posiłek Wam zasmakują i pozwolą na przywołanie wiosny, mimo kapryśnej aury za oknem. Koniecznie podzielcie się efektami w komentarzach!

Jeśli spodobało Ci się, to co piszę zapraszam na Instagram oraz na Fanpage Clanestiny. Twoja aktywność będzie dla mnie znakiem, że to, co robię podoba się nie tylko mi.

DSC_0020

8 odpowiedzi na „Zielony zestaw śniadaniowy”

  1. Awatar Kasia | pokolorujzycie.pl

    Propozycje idealne! Ja też teraz ostatnio pichcę wiosennie czyli na zielono 😀 ale takich zielonych muffinek jeszcze nie robiłam 🙂

    1. Awatar Aleksandra

      Wiosnę trzeba przywoływać na wszystkie możliwe sposoby – kulinarnie też! A do wypróbowania muffinek gorąco zachęcam 🙂

  2. Awatar Mada
    Mada

    Pysznie i zielono – czego chcieć więcej na wiosnę…

    1. Awatar Aleksandra

      Więcej Słońca! 😀

  3. Awatar junikorni
    junikorni

    Kurcze nie lubię szpinaku czym by go można zastąpić?

    1. Awatar Aleksandra

      Nie próbowałam z innymi warzywami, ale przyznam szczerze, że smak szpinaku nie jest wyczuwalny w muffinkach i smoothie, daje przede wszystkim kolor. Sama nie jestem jego fanką i to postać pod którą mogę go zjeść. Nie czuć smaku, a witaminy to organizmu trafiają 🙂

  4. Awatar Gaja

    Oj oj! 🙂 Zieleń w kuchni to jest to! Iście wiosenne menu 🙂
    Koktajle zielone to dla mnie już tradycja, jednak muffinek nie robiłam nigdy. Jak zielone wypieki – to tylko z zieloną herbata w proszu – tak zwaną matchą.
    Ale kusissssz swojąpropozycją 🙂

    Buziaki :*

    1. Awatar Aleksandra

      Z zieloną herbatą nigdy nic nie próbowałam, bo za nią nie przepadam. Może jednak kiedyś się przekonam.
      A na muffinki naprawdę warto się skusić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *