Blok czekoladowy

,

W tym roku na moje Imieniny z powodu psikusów pogodowych nie było truskawek. Miałam pewien problem z wymyśleniem ciasta czy deseru z tej okazji i wyciągnęłam ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy ten na blok czekoladowy. Dzisiaj postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo naprawdę warto.

Składniki na 1 keksówkę:

1 kostka masła (250 g)

4 łyżki mleka

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

2 szklanki mleka w proszku (najlepiej z ciemnoniebieskiej torebki)

4 łyżki kakao

300 g pokruszonych herbatników

DSC_1217

Wykonanie:

Masło, mleko, cukier i cukier wanilinowy wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie pozostawiamy na gazie do zagotowania. Po zdjęciu z kuchenki szybko dodajemy mleko w proszku, kakao i pokruszone herbatniki. Szybko mieszamy, bo masa z mlekiem w proszku zastyga momentalnie. Kiedy dokładnie wymieszamy naszą kakao mazię, przekładamy ją do formy i pozostawiamy do zastygnięcia najlepiej na noc. A w tym czasie możemy cieszyć się przedsmakiem naszego bloku, czyli garnkiem i łyżką do wylizania 😉

DSC_1213

Blok czekoladowy to ciasto bez pieczenia, ale jego wykonanie nie jest banalne (mleko w proszku lubi mieć fochy), a mi samej kiedyś udało się go zepsuć (kto przejmowałby się proporcjami?!). Jednak jeśli będziecie postępować zgodnie ze wskazówkami w przepisie, na pewno Wam wyjdzie i będziecie się nim zajadać z radością.

4 odpowiedzi na „Blok czekoladowy”

  1. Awatar Madame Malonka

    To smak dzieciństwa 🙂 Zapisuję przepis, bo ostatni znaleziony w Internecie sprawił, że ciasto strasznie się kruszyło.

    1. Awatar Aleksandra

      To jest twarde, ale jak już się pokroi, to nie powinno się kruszyć 😉

  2. Awatar Ola

    To muuuusi być pyszne!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *