Co na uczelnię? #12
W dzisiejszym Co na uczelnię? mam dla Was dwa przepisy – jeden słodki, drugi słony. Możecie je wykonać hurtem na kilka dni do przodu, więc oszczędzicie sporo czasu. A czas przed sesją to zdecydowanie najcenniejsza rzecz!
Poniedziałek, wtorek, środa
- smoothie jogurtowo – truskawkowe
Składniki (na 2 słoiczki):
1 duży jogurt
duża garść świeżych truskawek
2 banany
Wykonanie:
Całość blendujemy do otrzymania gładkiej, ewentualnie dodajemy cukier puder lub inną substancję słodzącą, jeśli będzie Wam brakować słodyczy. Jednak jeśli będziecie to łączyć z poniższą jaglanką, to zdecydowanie obejdzie się bez słodzenia 😉
- kokosowa jaglanka z krówkami
Składniki (na 3 pudełeczkac):
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki cukru
5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek płatków jęczmiennych
żurawina
4-6 krówek
kilka kostek gorzkiej czekolady do starcia
Wykonanie:
Kaszę płuczemy dokładnie pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie gotujemy w szklance wody aż kasza wchłonie ją prawie całą. Później przykrywamy garnek i zostawiamy kaszę na 10 min., żeby wchłonęła resztę. Po tym czasie dodajemy do kaszy mleko, mleko kokosowe, cukier i płatki i mieszamy. Całość gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, często mieszając. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Na koniec całą masę zdejmujemy z ognia, dodajemy żurawinę i krówki, następnie mieszamy. Przekładamy naszą jaglankę do głębokiego półmiska i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do wystudzenia!
Czwartek, piątek
- pudełeczko świeżych truskawek
- smoothie truskawkowe
- makaron ze szparagami
Składniki (na 2 pudełeczka):
200 g makaronu penne
6-8 szparagów
pesto bazyliowe
ew. parmezan do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim garnku włączamy wodę na szparagi. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki łodyg i kroimy na 3 cm kawałki. Następnie wrzucamy je do gotującej wody na 2-3 minuty. Makaron i szparagi odcedzamy, wrzucamy do jednego garnka i dodajemy do nich pesto. Całość mieszamy i przekładamy do pojemniczków!