Co na uczelnię? #18 – makaron z pieczarkami

Uwielbiam zabierać makarony na uczelnię – łatwo się je przygotowuje, można je przygotować na wiele sposób i są bardzo sycące, co dla mnie ma bardzo duże znaczenie. Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejne wydanie makaronów – tym razem potrawa sałatkowa, ale bez ani jednego liścia sałaty.

Orzo z pieczarkami

Składniki na 3 porcje:

250 g makaronu ryż lub orzo

500 g pieczarek

150 g suszonych pomidorów w oleju z nasionami dyni

4-5 łyżek zielonego pesto

1 ser camembert

70 g nasion dyni (mogą być te z pomidorów)

70 g nasion słonecznika

ew. świeże liście bazylii do dekoracji

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, dopóki nie zmiękną i nie odparują części wody. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Po ugotowaniu makaron odcedzamy i przekładamy do miski lub garnka. Dodajemy pesto, pieczarki, camemberta i pomidory pokrojone w kostkę oraz nasiona. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do 3 pojemniczków. Dekorujemy liśćmi bazylii i gotowe!

Co do tego?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *