Uwielbiam zabierać makarony na uczelnię – łatwo się je przygotowuje, można je przygotować na wiele sposób i są bardzo sycące, co dla mnie ma bardzo duże znaczenie. Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejne wydanie makaronów – tym razem potrawa sałatkowa, ale bez ani jednego liścia sałaty.
Orzo z pieczarkami
Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu ryż lub orzo
500 g pieczarek
150 g suszonych pomidorów w oleju z nasionami dyni
4-5 łyżek zielonego pesto
1 ser camembert
70 g nasion dyni (mogą być te z pomidorów)
70 g nasion słonecznika
ew. świeże liście bazylii do dekoracji
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, dopóki nie zmiękną i nie odparują części wody. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Po ugotowaniu makaron odcedzamy i przekładamy do miski lub garnka. Dodajemy pesto, pieczarki, camemberta i pomidory pokrojone w kostkę oraz nasiona. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do 3 pojemniczków. Dekorujemy liśćmi bazylii i gotowe!
Co do tego?
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- owoc np.: gruszka, banan lub jabłko
- smoothie dyniowe (z cytrusami lub z brzoskwiniami) lub smoothie gruszkowe (z czekoladą lub z cynamonem i kaszą jaglaną)
- orzechy np. włoskie
Dodaj komentarz