Dzisiaj mam dla Was danie warzywno-warzywne z soczewicą w roli głównej. Bardzo się z nią polubiłam w ostatnim czasie, więc i Was zachęcam do wypróbowania lunchu z tymi strączkami na pierwszym planie.
Zielona soczewica z warzywami
Składniki na 3 porcje:
150 g zielonej soczewicy
1 mała cebula
1-2 szklanki bulionu
300 g pieczarek
1 mała marchewka
1 mała cukinia
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy najpierw w 1½ szklanki bulionu i w czasie gotowania stopniowo dolewamy bulion, jeśli soczewica wchłonie cały płyn, zanim będzie miękka. Odcedzamy.
W międzyczasie cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone pozostałe warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i dusimy całość, aż warzywa zmiękną.
Na koniec warzywa mieszamy z soczewicą i rozkładamy do 3 pudełeczek. Gotowe!
Co do tego?
- owoce – powoli zaczyna się sezon na cytrusy, więc pomarańcze, grejpfruty i mandarynki sprawdzą się idealnie. Za to banany będą bardzo sycące!
- smoothie – zawsze znajdzie się coś do zmiksowania w lodówce 😉
Dodaj komentarz