Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną pastę dyniową, która idealnie sprawdzi się w uczelnianym pudełeczku, ponieważ jest bardzo łatwa w wykonaniu i bardzo sycąca.
Do stworzenia przepisu na tę pastę skorzystałam z tego na jadlonomia.com, jednak pozmieniałam proporcję, żeby pasty wyszło mniej i żeby bardziej pasowała mi smakiem.
Składniki na pastę:
1 szklanka purée z dyni
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100%)
sok z ½ cytryny
1½ łyżki sosu sojowego
5-6 suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka prażonej cebulki
natka pietruszki
¼ łyżeczki płatków chilli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy do otrzymania gładkiej masy. Gotowe!
Przygotowanie tortilli:
placki tortilla
mix chrupiących sałat
Wasze ulubione kiełki np. rzodkiewki lub brokuła
3-4 pieczarki
olej
sól, pieprz
Na początku przygotowujemy pieczarki: myjemy je, kroimy w kostkę i podsmażamy je na odrobinie oleju, dopóki nie zmiękną i nie odparują części wody.
Kiedy pieczarki ostygną, przygotowujemy nasze tortille. Najpierw smarujemy placek pastą, następnie posypujemy ją kiełkami i sałatą i na koniec nakładamy pieczarki oraz zwijamy placki w rulon. Gotowe!
Kiedy będziecie mieć za dużo purée z dyni, możecie wypróbować jedno z dyniowych smoothie: z cytrusami lub z brzoskwiniami.
Smacznego!
Dodaj komentarz