Co na uczelnię? #22 – tortilla z pastą dyniową i pieczarkami

,

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną pastę dyniową, która idealnie sprawdzi się w uczelnianym pudełeczku, ponieważ jest bardzo łatwa w wykonaniu i bardzo sycąca.

Do stworzenia przepisu na tę pastę skorzystałam z tego na jadlonomia.com, jednak pozmieniałam proporcję, żeby pasty wyszło mniej i żeby bardziej pasowała mi smakiem.

Składniki na pastę:

1 szklanka purée z dyni

2 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100%)

sok z ½ cytryny

1½ łyżki sosu sojowego

5-6 suszonych pomidorów z oleju

1 łyżka prażonej cebulki

natka pietruszki

¼ łyżeczki płatków chilli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy do otrzymania gładkiej masy. Gotowe!

Przygotowanie tortilli:

placki tortilla

mix chrupiących sałat

Wasze ulubione kiełki np. rzodkiewki lub brokuła

3-4 pieczarki

olej

sól, pieprz

Na początku przygotowujemy pieczarki: myjemy je, kroimy w kostkę i podsmażamy je na odrobinie oleju, dopóki nie zmiękną i nie odparują części wody.

Kiedy pieczarki ostygną, przygotowujemy nasze tortille. Najpierw smarujemy placek pastą, następnie posypujemy ją kiełkami i sałatą i na koniec nakładamy pieczarki oraz zwijamy placki w rulon. Gotowe!


Kiedy będziecie mieć za dużo purée z dyni, możecie wypróbować jedno z dyniowych smoothie: z cytrusami lub z brzoskwiniami.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *