Co na uczelnię? #20 – sałatka z makaronem ryżowym

,

W dzisiejszym Co na uczelnię? mam dla Was pyszną i sycącą sałatkę oraz przepis na smoothie z masłem orzechowym, które jest moim najnowszym odkryciem. Jak co tydzień, potrawy są bardzo proste w przygotowaniu i idealne do spakowania na uczelnię!

Sałatka z makaronem ryżowym i fetą

Składniki na 3 pudełeczka:

120 g sałaty lub mixu sałat np. z roszponką

150 g sera feta

1 małe opakowanie makaronu ryżowego

1-2 marchewki

garść orzeszków ziemnych

2 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

Wykonanie:

Przygotowanie naszej sałatki zaczynamy od zrobienia makaronu ryżowego wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiedy ostygnie rozkładamy go do 3 pudełeczek, jednak nie polecam Wam przygotowania całej tej sałatki na 3 dni do przodu, ponieważ z liści sałatki zostanie zielona papka.

Na makaron ryżowy wykładamy część sałaty, następnie trzemy na nią obraną i umytą marchewkę. Całość posypujemy serem feta i orzeszkami.

Do przygotowania sosu używamy miodu i musztardy, które dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie 1/3 sosu polewamy naszą sałatkę. Jeśli chcecie, żeby dłużej zachowała chrupkość, przelejcie sos do małego słoiczka i zabierzcie ze sobą na uczelnię. Polejcie sałatkę sosem dopiero przed jedzeniem.

Smoothie bananowo-orzechowe

Składniki na 2 słoiczki:

300 ml jogurtu

2 średnie banany

1-2 łyżki masła orzechowego (ja lubię to z kawałkami orzechów, bo później fajnie chrupią podczas picia smoothie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy do otrzymania gładkiej masy i ewentualnie dodajemy masło orzechowe, jeśli koktajl wyszedł za mało wyrazisty. Jeśli smoothie wyszło zbyt gęste, możecie dolać jogurtu lub mleka albo po prostu zabrać ze sobą łyżkę do zjedzenia tego, co zostanie na dnie słoika. Na koniec smoothie przelewamy do słoiczków i gotowe!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *