Sezon wiśniowy powoli dobiega końca, dlatego spieszę do Was z kolejnym pysznym przepisem na owsiankę – idealne połączenie na upały: zimna owsianka & ciepłe wiśnie; czekolada & lekko wytrawne wiśnie & chrupiące płatki migdałowe. Czy może być lepiej?!
Składniki:
½ szkl. płatków owsianych
½ mleka krowiego/roślinnego
1 łyżka nasion chia
1 łyżka kakao/karobu
250 g wiśni
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i kakao, mieszamy, zalewamy mlekiem i mieszamy ponownie. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby napęczniało.
Wiśnie możemy przygotować wieczór wcześniej lub w dniu jedzenia. Jednak polecam Wam zrobić to wcześniej, ponieważ trochę to trwa. Najpierw wiśnie drylujemy, następnie przekładamy je do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Kiedy część wody odparuje, dodajemy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy dalej do odparowania większości płynów.
Przed podaniem podgrzewamy wiśnie i prażymy płatki migdałowe na patelni bez oleju. Na koniec wylewamy wiśnie na owsiankę i posypujemy migdałami.
Dodaj komentarz