Mamy karnawał – czas zabawy i rozpusty, szczególnie kulinarnej, dlatego dzisiaj proponuję Wam deser idealny dla każdego. Lekki i kremowy; słodki i nieoczywisty. Świetnie nada się zarówno na przyjęcie, jak i do popołudniowej kawy.
Składniki:
Beza:
8 białek
2 szklanki cukru kryształ (koniecznie)
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Masa:
1 serek mascarpone (250g)
1 śmietana kremówka 30% (250ml)
Polewa:
garść zmiksowanych owoców (mogą być mrożone)
dulce de leche (400g) (możesz użyć gotowego kajmaku)
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Zimne (to bardzo ważne!!!) białka ubij na najwyższych obrotach miksera ze szczyptą soli. Gdy będą ubite na bardzo sztywną pianę, bardzo powoli cały czas miksując dodawaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, a na koniec wlej sok z cytryny. Powstałą pianę delikatnie wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz uformować 2 duże placki albo kilka mniejszych (parzystą liczbę). Dzięki temu powstanie duży tort albo kilka mniejszych torcików, wedle tego, jak chcesz podać deser. Ważne aby placki się ze sobą nie stykały. Nie wygładzaj placków – ciekawe pofałdowania dodadzą uroku gotowym bezom. Piecz ok. 3,5 godziny – pierwsze 20 minut w temperaturze 120°C, a potem w 100°C z termoobiegiem. Bezy muszą dobrze „wyschnąć”.
Aby wykonać masę, zimną śmietanę ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywny krem. Następnie powoli dodawaj serek delikatnie mieszając masę szpatułką lub łyżką. Gdy składniki dobrze się połączą, masę wyłóż na jeden placek bezowy i przykryj drugim. Gotowy tort dobrze schłódź. Tuż przed podaniem tort bezowy polej wybranym przez siebie sosem:
- zmiksowanymi owocami leśnymi lub truskawkami (jeżeli lubisz bardzo słodki deser możesz dodać łyżkę cukru pudru)
- słony kajmak – dulce de leche wymieszane z połową łyżeczki soli morskiej
Smacznego!
Uwaga!
Zarówno bezy, jak i krem możesz przygotować wcześniej, a połączyć ze sobą tuż przed podaniem.
Jeśli spodobał Wam się wpis zapraszam na Instagram oraz na Fanpage Clanestiny.
Dodaj komentarz