Wraca ciepłe i słoneczne lato – nadchodzi pora na nocne owsianki. W tym roku mamy istny wysyp jabłek, dlatego przygotowałam dla Was przepyszne połączenie na śniadanie: ciepłe i lekko kwaśne duszone jabłka z brzoskwinią oraz zimna owsianka z chrupiącymi ziarnami. Mniam!
Składniki na 1 porcję:
½ szkl. płatków owsianych
½ szkl. mleka krowiego/koziego/roślinnego
1 łyżka nasion chia
2 łyżki sezamu
2 lekko kwaśne jabłka (ja użyłam papierówek)
1 mała brzoskwinia
1 łyżeczka cynamonu
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Płatki owsiane mieszamy w miseczce z nasionami chia i sezamem, następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Jabłka i brzoskwinię możemy przygotować w dniu jedzenia lub dzień wcześniej i odgrzać je następnego ranka.
Owoce obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Następnie dusimy je z cynamonem w rondelku z niewielką ilością wody, aż jabłka będą miękkie i rozdrobnione. Ciepłe owoce wykładamy na owsiankę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz