Surówka z kalafiora i suszonych moreli

Kalafior najczęściej jadamy na ciepło – ugotowany, upieczony lub usmażony. Ja za taką formą nie przepadam, bo wtedy kalafior traci swoją najważniejszą zaletę – chrupkość. Dlatego mam dla Was idealną alternatywę – lekko słodką, ale wyrazistą z czosnkiem i przede wszystkim kalafiorem, który chrupie, aż miło!
Składniki na porcję dla 1 osoby:
200 g surowego kalafiora
100 g suszonych moreli
3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafior obieramy z liści, rozdrabniamy na niewielkie różyczki, myjemy i odkrawujemy zbrązowiałe kawałki. Wrzucamy do miski. Suszone morele kroimy na ćwiartki i dodajemy do kalafiora.
Do mniejszej miseczki wlewamy jogurt naturalny. Następnie obieramy czosnek i dodajemy go do jogurtu przeciskając go przez praskę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Na koniec kalafior i suszone morele polewamy jogurtem z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje sama, jako drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego!