Truskawkowy słoiczek śniadaniowy

,

Ten przepis częściowo chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Nie mogłam pozbyć się smaku, który daje połączenie truskawek z ananasem. W końcu uległam i zrobiłam to, co pokazuję Wam dzisiaj. Prosty przepis, bo takie lubię najbardziej; naprawdę pychota, bo inaczej by go tu nie było!

Składniki na 2 słoiczki:

2 małe jogurty naturalne

4 płaskie łyżki nasion chia

200 g świeżych truskawek

0,5 świeżego ananasa

wedle uznania amarantus ekspandowany do posypania

DSC_0748

Wykonanie:

Na dno słoiczka wlewamy jogurt tak, aby jak najmniej pobrudzić ścianki. Następnie dodajemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, żeby stężało.

Ananasa obieramy i kroimy w kostkę, truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Później owoce wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Zblendowaną masę wylewamy na jogurt z chia, który po pół godziny w lodówce przestał być rzadki. Dzięki temu warstwy się nie wymieszają, a słoiczek będzie cieszył nasze oko.

DSC_0755

Jeśli chcecie jeść deser od razu, wystarczy posypać całość amarantusem. Natomiast jeśli szykujecie go dzień wcześniej na śniadanie, wstawcie słoiczek na noc do lodówki (schłodzony jest pyszny!), a amarantusem posypcie tuż przed podaniem – dzięki temu nadal będzie chrupiący. Amatorom słodkości polecam polać amarantus miodem, gdyby słodycz truskawki i ananasa nie wystarczyła.

A nie mówiłam, że przepis jest banalny? Aż trudno uwierzyć, jak niewiele składników użytych do przygotowania może dać przepyszny smak dania, a do tego bardzo ładnie wyglądać. 

 

Jedna odpowiedź do „Truskawkowy słoiczek śniadaniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *