Nicea to jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o francuskie miasta! Piękna, czysta, spokojna, kolorowa. Na pierwszy ogień przygotowałam dla Was przewodnik kulinarny o nicejskich przysmakach i miejscówkach, które polecam.
Co zjeść w Nicei?
W Nicei możecie spróbować wielu tradycyjnych przysmaków – każdy na pewno znajdziecie coś dla siebie. Ze względu na bliskość Włoch, nicejskie potrawy mają wiele cech wspólnych z tymi z Italii.
- socca, czy naleśnik z mąki z ciecierzycy
- pissaladière to pizza z karmelizowaną cebulą i oliwkami (uwaga! oliwki prawdopodobnie są z pestkami, więc nie połamcie zębów!). Bardzo często podawana jest na zimno.
- panisse to frytki przyrządzone z mąki z ciecierzycy. Są dosyć zapychające, więc zamówcie do nich coś do picia.
- pan bagnat – moja ulubiona potrawa w Nicei. To bułka nadziana sałatką nicejską i obficie polana oliwą. Kosztuje ok. 4-4,5€ i jest idealna na lunch, bo z pewnością się nią najecie. Ja kupiłam swój na targu (Cours Saleya) i był przepyszny!
- fougasse – mój kolejny faworyt do kupienia w piekarni. Fougasse to typowy prowansalski wypiek z ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami. Ja polecam ten z serem i pomidorem podgrzany przed podaniem.
- sałatka nicejska – podczas wizyty w Nicei nie możecie nie spróbować sałatki, która pochodzi z tego miasta. Składniki są różne, ale zazwyczaj to sałata, tuńczyk, jajko, oliwki, seler naciowy i pomidor. Wszystko polane przepyszną oliwą!
- ryba po prowansalsku to przysmak, na który trafiłam przez przypadek. Jest to ryba polana sosem winno-pomidorowym i podawana najczęściej z ryżem i gotowanymi warzywami. Może nie wygląda najlepiej, ale jest przepyszna!
Gdzie zjeść?
Jak wiecie już co jeść, czas przejść do tego, gdzie jeść. Jedzenie na mieście nie należy w Nicei do najtańszego, dlatego polecam Wam udać się do Le Clocher przy Ruelle de la Halle aux Herbes, gdzie w ramach menu lunchowego za 16€ możecie zjeść na przystawkę sałatkę nicejską, a na danie główne m.in. rybę po prowansalsku, a posiłek zakończyć deserem.
Niedaleko restauracji znajduje się najlepsza nicejska lodziarnia, czyli Fenocchio przy Placu Rossetti. Wybór lodów jest ogromny od klasycznych smaków po te bardziej szalone, jak np. fiołki czy jaśmin. Gałki są duże i naprawdę warto poczekać na swoją przekąskę w kolejce.
Dania z ciecierzycy próbowałam w Lou Kalu przy Rue Saint-Francois de Paule. Możecie tam zamówić oddzielnie soccę czy pissaladière. Jednak jeśli jesteście w Nicei większą grupą, skuście się na menu degustacyjne. W jego skład wchodzą tradycyjne nicejskie dania i nie musicie ograniczać się do tylko jednego.
Wyposażyłam Was w najważniejsze informacje o Nicei, czyli w te o jedzeniu! Za kilka dni ukaże się kolejny przewodnik po tym mieście, w którym znajdziecie informacje o zabytkach i atrakcjach turystycznych. Jeśli potrzebujecie ich na wczoraj, to zajrzyjcie na mój instagram (@clanestina), gdzie w zapisanych relacjach czeka na Was przewodnik po Nicei!
Dodaj komentarz