Zupa krem to danie, które może wydawać się banalne. Jeśli chodzi o wykonanie to rzeczywiście tak jest, jednak smak to zupełnie inna sprawa! Cukiniowa zupa krem to pierwsza potrawa, w której w ogóle spojrzałam na cukinię. Wy też spójrzcie, bo warto!
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
1 kostka rosołowa
1 prostokątny serek topiony Hochland śmietankowy
woda
groszek ptysiowy (koniecznie ten z jajkami w składzie, a nie z masą jajeczną!)
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Cukienie myjemy i kroimy w kostkę, następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodę tylko tyle, żeby ją zakryła. Dodajemy kostkę rosołową. Całość gotujemy, dopóki cukinia nie będzie miękka. Następnie zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy do niej serek topiony. Naszą potrawę dokładnie blendujemy, najlepiej blenderem pulsacyjnym, aż do otrzymania gładkiej masy. Cukiniowa zupa krem jest gotowa! Najlepiej smakuje z chrupiącym groszkiem ptysiowym i/lub wiórkami kokosowymi.
Czy cukiniowa zupa krem taka jest? Oczywiście, dlatego koniecznie musicie po nią sięgnąć. Tym bardziej, że sezon cukiniowy trwa i nie smakują plastikiem 😉
Dodaj komentarz