Sezon szparagowy nie trwał w tym roku zbyt długo i niestety dobiega już końca, dlatego spieszę do Was z przepisem, który wypróbowaliśmy kilka dni temu. Wyszło przepyszne, więc próbujcie i Wy!
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
sól
Sos majonezowy z avocado:
1 dojrzałe avocado
2-3 łyżki majonezu
szczypiorek
sok z 1 cytryny
pieprz, sól
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta/panierki do naszych szparagów. Jest to bardzo proste – do piwa powoli dodajemy mąkę i cały czas ubijamy trzepaczką. Na koniec wsypujemy dużą szczyptę soli, inaczej ciasto będzie niesmaczne, nawet jeśli na co dzień używacie soli niewiele.
Szparagi myjemy, obrywamy twarde końcówki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wlewamy olej na patelnię tak, aby równo pokrył powierzchnię patelni na wysokość ok. 1-1,5 cm. Rozgrzewamy go do temperatury, w której położone ciasto zacznie od razu buzować. Następnie szparagi obtaczamy w cieście i kładziemy je na patelnię – nie ma potrzeby ich wcześniej gotować. Smażymy aż do uzyskania złocistego koloru!
Aby przygotować sos, kroimy avocado na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ. Następnie go rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z cytryny, majonezem, szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Przed podaniem szparagi możemy jeszcze dodatkowo posypać solą, jeśli mają zbyt mdły smak. Jemy je zanurzając w sosie majonezowym.
Na koniec nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego!
Dodaj komentarz