Letnie gofry z konfiturą

W ostatnich polubieniach miesiąca wspomniałam, że moją ulubioną potrawą w lipcu były gofry, dlatego dzisiaj postanowiłam wreszcie podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na idealne letnie śniadanie – chrupiące i na słodko. Nie przedłużam i zapraszam do smakowania, najpierw wzrokiem, a później na talerzu.

 

Ciasto na gofry: (ok.12 sztuk)

2 szklanki mleka

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki cukru

1/3 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

Składniki (oprócz białek) miksujemy w dużej misce do otrzymania gładkiej masy. Następnie, w drugiej misce, białka ubijamy na sztywną masę. Składniki z obu misek delikatnie mieszamy ze sobą i stopniowo wylewamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy aż gofry przybiorą rumiany kolor. Suszymy na kratce albo w brzuchach.

DSC_0159.JPG

Konfitura

8 moreli

1 brzoskwinia

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżki cukru brązowego

kilka kropli aromatu waniliowego

Na patelni podgrzewamy brązowy cukier aż się rozpuści i następnie dolewamy do niego ocet balsamiczny oraz wypestkowane morele i brzoskwinię. Na koniec dodajemy aromat waniliowy i całość mieszamy. Po około 2 – 3 minut zdejmujemy z ognia i cieszymy się cudownym smakiem lata!

DSC_0171.JPG

Podajemy oczywiście z goframi, doskonałym dodatkiem będą też borówki, serek mascarpone lub bita śmietana. Co kto lubi!

Jak widzicie przepis na gofry i konfiturę jest szybki i prosty do wykonania, a przy tym bardzo efektowny – smakowo i zapachowo. Koniecznie wypróbujcie dopóki owoców jest pod dostatkiem i zakochajcie się w tym smaku tak, jak ja. Bo czy może być coś lepsze niż chrupiące i słodkie? Nie sądzę.

DSC_0176.JPG



4 thoughts on “Letnie gofry z konfiturą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *