Trzy szybkie i proste luncho-obiady
Mając do dyspozycji jedną patelnię i jeden garnek oraz cztery palniki i mikrofalę wielu ulubionych obiadów niestety nie mogę przygotować. Dlatego staram się kombinować i szukać nowych przepisów, które będą smaczne, ale nie będę wymagały wiele pracy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie pierwsze 3 pyszne efekty tych eksperymentów. Koniecznie wypróbujcie!
Soczewica z warzywami
Składniki na 3 porcje:
250 g zielonej soczewicy
1 kostka rosołowa lub rosół lub bulion warzywny
1 marchewka
200 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu w bulionie lub w wodzie i gdy zaczyna wrzeć, dodajemy do niej kostkę rosołową. Mieszamy i gotujemy, aż będzie miękka. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Kiedy trochę zmięknie, dodajemy do niej pieczarki w plasterkach i na końcu cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Całość smażymy, dopóki cebula nie zrobi się złocista, a pieczarki nie odparują części wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotowe!
Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym
Składniki na 2-3 porcje:
240 – 300 g makaronu pełnoziarnistego
1 marchewka
1,5 cebuli lub 2 małe
1-2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
500 ml passaty
olej rzepakowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
ew. ser do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gdy zmięknie, dodajemy do niej plasterki cukinii, a na końcu rozdrobnioną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy passatę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i podgrzewamy kilka minut, żeby zredukować ilość wody w sosie. Mieszamy go z odcedzonym makaronem, posypujemy serem i gotowe!
Najlepsze ravioli
Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie pierożków ravioli (ja miałam te z ricottą i mascarpone)
80 g roszponki
0,5 cebuli lub 1 mała cebula
1 ugotowany burak
1 cukinia
2 ząbki czosnku
50 g łatwo topiącego się sera (ja użyłam ementalera)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
ew. pesto bazyliowe
Wykonanie:
Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia na odrobinie oleju cukinii z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Następnie gotujemy ravioli zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Buraka kroimy w kostkę i kładziemy na talerz. Obok niego nakładamy roszponkę. Kiedy cukinia z cebulą zmiękną, doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Kładziemy na roszponkę z burakami.
Gdy ravioli jest gotowe, odcedzamy je i dodajemy ser i 1 ząbek czosnku pokrojone w kostkę. Odstawiamy na chwilę, żeby ser się roztopił. Na koniec nakładamy na warzywa i cieszymy się najpyszniejszym obiadem ever!
Akademikowa kuchnia z 4 palnikami nie sprzyja skomplikowanym i rozbudowanym daniom. Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby było pożywnie, smacznie i w miarę zdrowo. I bez potrzeby użycia miliona naczyń 😉