Trzy szybkie i proste luncho-obiady

, ,

Mając do dyspozycji jedną patelnię i jeden garnek oraz cztery palniki i mikrofalę wielu ulubionych obiadów niestety nie mogę przygotować. Dlatego staram się kombinować i szukać nowych przepisów, które będą smaczne, ale nie będę wymagały wiele pracy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie pierwsze 3 pyszne efekty tych eksperymentów. Koniecznie wypróbujcie!

Soczewica z warzywami

Składniki na 3 porcje:

250 g zielonej soczewicy

1 kostka rosołowa lub rosół lub bulion warzywny

1 marchewka

200 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

olej rzepakowy

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu w bulionie lub w wodzie i gdy zaczyna wrzeć, dodajemy do niej kostkę rosołową. Mieszamy i gotujemy, aż będzie miękka. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Kiedy trochę zmięknie, dodajemy do niej pieczarki w plasterkach i na końcu cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Całość smażymy, dopóki cebula nie zrobi się złocista, a pieczarki nie odparują części wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gotowe!

Makaron z sosem pomidorowo-warzywnym

Składniki na 2-3 porcje:

240 – 300 g makaronu pełnoziarnistego

1 marchewka

1,5 cebuli lub 2 małe

1-2 ząbki czosnku

1 mała cukinia

500 ml passaty

olej rzepakowy

sól, pieprz, zioła prowansalskie

ew. ser do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gdy zmięknie, dodajemy do niej plasterki cukinii, a na końcu rozdrobnioną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy passatę i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i podgrzewamy kilka minut, żeby zredukować ilość wody w sosie. Mieszamy go z odcedzonym makaronem, posypujemy serem i gotowe!

Najlepsze ravioli

Składniki na 2 porcje:

1 opakowanie pierożków ravioli (ja miałam te z ricottą i mascarpone)

80 g roszponki

0,5 cebuli lub 1 mała cebula

1 ugotowany burak

1 cukinia

2 ząbki czosnku

50 g łatwo topiącego się sera (ja użyłam ementalera)

sól, pieprz, zioła prowansalskie

ew. pesto bazyliowe

Wykonanie:

Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia na odrobinie oleju cukinii z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Następnie gotujemy ravioli zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Buraka kroimy w kostkę i kładziemy na talerz. Obok niego nakładamy roszponkę. Kiedy cukinia z cebulą zmiękną, doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Kładziemy na roszponkę z burakami.

Gdy ravioli jest gotowe, odcedzamy je i dodajemy ser i 1 ząbek czosnku pokrojone w kostkę. Odstawiamy na chwilę, żeby ser się roztopił. Na koniec nakładamy na warzywa i cieszymy się najpyszniejszym obiadem ever!

Akademikowa kuchnia z 4 palnikami nie sprzyja skomplikowanym i rozbudowanym daniom. Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby było pożywnie, smacznie i w miarę zdrowo. I bez potrzeby użycia miliona naczyń 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *