Dzisiaj mam dla Was nieco inną propozycję lunchową – tym razem na trzy dni. W przedostatnim tygodniu semestru – pełnym zaliczeń, postawiłam na bardzo proste dania i ich powtarzalność, żeby w kuchni spędzać, jak najmniej czasu 😉
Wtorek
- pierniczki – przepis znajdziecie tutaj
- 2 mandarynki
- termos herbatą z lipy
- smoothie
Składniki (na dwa słoiczki):
1 duży jogurt, najlepiej rzadki
2 banany
mrożone truskawki
mrożone jagody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miksera kielichowego i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Ewentualnie dosładzamy i przelewamy do słoiczków.
- sałatka
Składniki:
duża garść roszponki
0,5 pomarańczy
1 opakowanie mini mozzarelli
kiełki brokułu lub inne, które Wam smakują
nasiona dyni
nasiona słonecznika
do polania ocet balsamiczny Barbecue
Wykonanie:
Roszponkę, mozzarellę (mniej więcej połowę opakowania), kiełki i nasiona wkładamy do pojemniczka. Możemy to zrobić wieczorem, ale obraną pomarańczę i sos radzę dodać rano w dniu, w którym będziemy brać nasze pudełeczko na uczelnię. Dzięki temu nasza sałatka nie rozmięknie za mocno!
Środa
- pierniczki – przepis znajdziecie tutaj
- sałatka wg przepisu wyżej – przygotowuję dwa pudełeczka jednego wieczoru ↑
- smoothie wg przepisu wyżej – proporcje w przepisie są na dwa smoothie ↑
Czwartek
- mandarynka
- tortilla z kotletami z batatów
Składniki:
1 placek tortilla
ulubiona sałata lub miks sałat
majonez
musztarda
kotlety z batatów wg przepisu Jadłonomii
Wykonanie:
Kotlety z batatów przygotowaliśmy dzień wcześniej i zjedliśmy w formie burgerów. Na uczelnię to dosyć niewygodna opcja, więc postanowiłam je spakować do tortilli. Placek posmarowałam majonezem i musztardą, następnie posypałam sałatą i położyłam kotlety przekrojone na pół. Całość zwinęłam i spakowałam w folię aluminiową. Sycący i zdrowy lunch gotowy!
Piątek
W tym tygodniu nie mam dla Was piątku, ponieważ miałam tylko jedne zajęcia w tym dniu. Jeśli brakuje Wam pomysłu na lunch, to odsyłam Was do I tygodnia, może zapiekanka będzie idealna?
Dodaj komentarz