Planowanie posiłków jest dla mnie istotną kwestią. Dzięki temu zapobiegam wyrzucaniu jedzenia, ale też nie martwię się, że zabraknie mi składników na obiad. Jadłospis przygotowuję sobie co tydzień, więc postanowiłam się nim z Wami podzielić w dzisiejszym wpisie.
Jeśli chcecie zobaczyć, co jadłam w tym tygodniu, to zapraszam Was weekly food vloga:
Większe zakupy robię dwa-trzy razy w tygodniu, w czym jeden raz to zakupy na targu. Dlatego wszystkie moje jadłospisy zaczynają się od soboty. W czwartki zawsze przygotowuję sobie plan jedzeniowy na najbliższe siedem dni, a w piątek i sobotę robię niezbędne zakupy. Ilość posiłków danego dnia zależy od tego, jak bardzo byłam głodna, o której wstałam itp., dlatego jest różna w poszczególne dni. Dopasujcie ją pod siebie i tyle 😉
Sobota
śniadanie
- kanapki z pastą fasolową i pietruszką
przepis na pastę: k l i k
II śniadanie
- ciacho z targu
obiad
- falafele z warzywami
przepis na falafel: k l i k
Dodatki:
kilka różyczek ugotowanego brokuła
mała puszka kukurydzy
¼ awokado
1 podsmażony placek tortilla
Niedziela
śniadanie
- kanapki z dżemem
II śniadanie
- gruszka
lunch
- migdały
obiad
- kanapka z falafelem
przepis na kanapkę: k l i k
kolacja
- zielone smoothie
przepis na smoothie: k l i k
Poniedziałek
śniadanie
- Czekoladowy pudding chia
przepis na pudding: k l i k
II śniadanie
- smoothie z kaszą jaglaną
Składniki:
1 mały jogurt
kilka mrożonych truskawek
1/3 szkl. surowej kaszy jaglanej
1 banan
Wykonanie:
Kaszę najpierw dokładnie płuczemy pod gorącą wodą, a następnie gotujemy ją w szklance do momentu, aż wchłonie prawie cały płyn. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza będzie zimna, do blendera wkładamy banana, truskawki (mogą być wcześniej rozmrożone), jogurt i 2 łyżki ugotowanej kaszy. Blendujemy do mementu otrzymania gładkiej masy.
lunch
- gruszka
obiad
- tortille z falafelem
przepis na tortille: k l i k
kolacja
- zielone smoothie
przepis na smoothie: k l i k
Wtorek
śniadanie
- placuszki owsiano-bananowe
Składniki:
1 banan
1 jajko
1 szkl. płatków owsianych
1-2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
Wykonanie:
W misce rozgniatamy widelcem banana. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli masa na placuszki będzie za gęsta, dolewamy odrobinę wody. Całość smażymy na rozgrzanej, polanej olejem patelni do momentu, aż placuszki będą złociste z dwóch stron.
lunch
- kawa z mlekiem i daktyle nadziewane masłem orzechowym
obiad
- kotlety jajeczne z sałatką
przepis na kotlety: k l i k
Składniki na sałatkę:
garść rukoli
½ mozzarelli
nasiona dyni i słonecznika
oliwa z oliwek do polania
Środa
śniadanie
- kanapki z tapenadą
przepis na tapenadę: k l i k
II śniadanie
- zielone smoothie
przepis na smoothie: k l i k
lunch
- gruszka z waflami kukurydzianymi z masłem orzechowym
obiad
- kotlety jajeczne z sałatką
przepis na kotlety: k l i k
kolacja
- frytki z ziemniaka
Składniki:
1-2 ziemniaki
1 łyżka oliwy
ulubione przyprawy
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
sól ziołowa
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek obieramy i przyciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę. Następnie w miseczce mieszamy jogurt, majonez, musztardę, czosnek i doprawiamy solą ziołową wedle uznania.
Ziemniaki myjemy i kroimy w plasterki lub słupki. Obtaczamy je w oliwie i posypujemy przyprawami. Następnie układamy je na talerzy/blaszce i albo pieczemy w piekarniku, aż będą chrupiące i złociste, albo wkładamy je do mikrofali na ok. 10-15 minut i przygotowujemy je do momentu, aż zmiękną, a następnie staną się chrupiące. Zjadamy z naszym pysznym sosem!
Czwartek
śniadanie
- kanapki z tapenadą
przepis na tapenadę: k l i k
II śniadanie
- smoothie z kaszą jaglaną
przepis powyżej 😉
lunch
- gruszka z waflami kukurydzianymi z masłem orzechowym
obiad
- tortille z falafelem
przepis na tortille: k l i k
kolacja
- zielone smoothie
przepis na smoothie: k l i k
Piątek
śniadanie
- kanapka z tapenadą
przepis na tapenadę: k l i k
II śniadanie
- kanapka z masłem orzechowym i miodem
obiad
- ryż z gruszkami curry i mlekiem kokosowym
Składniki:
1 torebka ryżu
3-4 gruszki
200 ml mleka kokosowego
1 cebula
olej do smażenia
curry, sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, a w garnku włączamy wodę na ryż i gotujemy go wg instrukcji podanych na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kostkę gruszki. Całość dusimy, aż gruszki zmiękną. Następnie całość zalewamy mlekiem kokosowym i doprawiamy wedle uznania. Kiedy sos trochę zgęstnieje, podajemy go na ryżu.
kolacja
zielone smoothie
przepis na smoothie: k l i k
Jadłospis w formie PDF: jadłospis1
Co mogę powiedzieć na koniec? Korzystajcie! Smacznego!
Dodaj komentarz