Surówka z kalafiora i suszonych moreli

Surówka z kalafiora i suszonych moreli

Kalafior najczęściej jadamy na ciepło – ugotowany, upieczony lub usmażony. Ja za taką formą nie przepadam, bo wtedy kalafior traci swoją najważniejszą zaletę – chrupkość. Dlatego mam dla Was idealną alternatywę – lekko słodką, ale wyrazistą z czosnkiem i przede wszystkim kalafiorem, który chrupie, aż miło!

Składniki na porcję dla 1 osoby:

200 g surowego kalafiora

100 g suszonych moreli

3 łyżki jogurtu naturalnego

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Kalafior obieramy z liści, rozdrabniamy na niewielkie różyczki, myjemy i odkrawujemy zbrązowiałe kawałki. Wrzucamy do miski. Suszone morele kroimy na ćwiartki i dodajemy do kalafiora.

Do mniejszej miseczki wlewamy jogurt naturalny. Następnie obieramy czosnek i dodajemy go do jogurtu przeciskając go przez praskę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.

Na koniec kalafior i suszone morele polewamy jogurtem z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Surówka najlepiej smakuje sama, jako drugie śniadanie lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *