Co na uczelnię? #15 – naleśniki po raz drugi

,

W najnowszym Co na uczelnię? zapraszam Was na gruszkowe smoothie i kolejne wydanie naleśników. Tym razem przygotowałam dwie propozycję na słodko i jedną na słono. Proste, smaczne, sycące – idealne na lunch!

Poniedziałek

  • 1 jabłko
  • naleśnik z serkiem waniliowym i powidłami śliwkowymi

Składniki:

1 placek naleśnikowy z przepisu sprzed dwóch tygodni.

2 łyżki serka waniliowego

1-2 łyżki powideł śliwkowych

ew. 1-2 świeże śliwki

Wykonanie:

Naleśniki smażymy według przepisu sprzed dwóch tygodni. Placek smarujemy serkiem i powidłami, następnie zwijamy w rulon, kroimy na pół. Na koniec przekładamy do pudełeczka. Możemy też udekorować całość świeżymi śliwkami.

Środa

  • 1 jabłko
  • smoothie gruszkowe z kaszą jaglaną

Składniki na 2 słoiczki:

1 duży jogurt grecki

2 banany

¼ szklanki surowej kaszy jaglanej

2 gruszki

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Kaszą jaglaną płuczemy gorącą wodą i gotujemy w ½ szklanki wody, dopóki nie wchłonie większości płynów. Odstawiamy do wystygnięcia, kiedy kasza wchłonie pozostałą wodę.

Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych i wrzucamy do blendera kielichowego, następnie wlewamy jogurt i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy, przelewamy do słoiczków i nie zapominamy o zabraniu słomki 😉

  • naleśniki z pieczarkami

Składniki na 2 naleśniki:

2 placki naleśnikowe z przepisu sprzed dwóch tygodni.

4 pieczarki

½ cebuli

ok. 100 g sera cheddar

ketchup

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż będzie miała złocisty kolor. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Całość smażymy, aż pieczarki odparują część i będą lekko złote.

Następnie układamy je na naleśnikach i dokładamy do nich cheddar pokrojony w paski. Naleśniki kładziemy na patelnię i podgrzewamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec przekładamy do pojemniczka.

Naleśniki można przygotować dzień wcześniej, jednak ketchupem polewamy dopiero w dniu jedzenia.

Czwartek

  • 1 jabłko
  • smoothie gruszkowe z kaszą jaglaną
  • naleśnik z dżemem

Składniki:

1 placek naleśnikowy z przepisu sprzed dwóch tygodni.

2 łyżki serka waniliowego

1-2 łyżki ulubionego dżemu

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Naleśnika smarujemy serkiem i dżemem, posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon. Przekładamy do pojemniczka i gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *