W najnowszym Co na uczelnię? zapraszam Was na gruszkowe smoothie i kolejne wydanie naleśników. Tym razem przygotowałam dwie propozycję na słodko i jedną na słono. Proste, smaczne, sycące – idealne na lunch!
Poniedziałek
- 1 jabłko
- naleśnik z serkiem waniliowym i powidłami śliwkowymi
Składniki:
1 placek naleśnikowy z przepisu sprzed dwóch tygodni.
2 łyżki serka waniliowego
1-2 łyżki powideł śliwkowych
ew. 1-2 świeże śliwki
Wykonanie:
Naleśniki smażymy według przepisu sprzed dwóch tygodni. Placek smarujemy serkiem i powidłami, następnie zwijamy w rulon, kroimy na pół. Na koniec przekładamy do pudełeczka. Możemy też udekorować całość świeżymi śliwkami.
Środa
- 1 jabłko
- smoothie gruszkowe z kaszą jaglaną
Składniki na 2 słoiczki:
1 duży jogurt grecki
2 banany
¼ szklanki surowej kaszy jaglanej
2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Kaszą jaglaną płuczemy gorącą wodą i gotujemy w ½ szklanki wody, dopóki nie wchłonie większości płynów. Odstawiamy do wystygnięcia, kiedy kasza wchłonie pozostałą wodę.
Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych i wrzucamy do blendera kielichowego, następnie wlewamy jogurt i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy, przelewamy do słoiczków i nie zapominamy o zabraniu słomki 😉
- naleśniki z pieczarkami
Składniki na 2 naleśniki:
2 placki naleśnikowe z przepisu sprzed dwóch tygodni.
4 pieczarki
½ cebuli
ok. 100 g sera cheddar
ketchup
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż będzie miała złocisty kolor. Umyte pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Całość smażymy, aż pieczarki odparują część i będą lekko złote.
Następnie układamy je na naleśnikach i dokładamy do nich cheddar pokrojony w paski. Naleśniki kładziemy na patelnię i podgrzewamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec przekładamy do pojemniczka.
Naleśniki można przygotować dzień wcześniej, jednak ketchupem polewamy dopiero w dniu jedzenia.
Czwartek
- 1 jabłko
- smoothie gruszkowe z kaszą jaglaną
- naleśnik z dżemem
Składniki:
1 placek naleśnikowy z przepisu sprzed dwóch tygodni.
2 łyżki serka waniliowego
1-2 łyżki ulubionego dżemu
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Naleśnika smarujemy serkiem i dżemem, posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon. Przekładamy do pojemniczka i gotowe!
Dodaj komentarz