Sałatka makaronowa z surimi

,

Idealna sałatka do zabrania ze sobą na uczelnię, do szkoły lub do pracy. Jest bardzo pożywna, ale ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę – nie śmierdzi rybą, mimo że ma ją w składzie. Łatwo ją wykonać, a do tego jedna miska spokojnie wystarczy na kilka dni, więc nie musimy martwić się lunchowym jedzeniem codziennie.

Składniki:

1 małe opakowanie makaronu nitki chińskiego/ryżowego/sojowego

2 opakowania paluszków surimi (2 x 100 g)

1 puszka kukurydzy

1 duża łyżka koperku (może być mrożony)

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu (ja użyłam greckiego)

1-2 łyżki musztardy sarepskiej (w zależności od tego, jak ostre potrawy lubicie)

sól, pieprz do smaku

DSC_0371.JPG

Wykonanie:

Makaron przyrządzamy według przepisu podanego na opakowaniu, drobno kroimy (dzięki temu będzie się lepiej mieszało sałatkę i później ją jadło) i pozostawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie paluszki surimi kroimy na plasterki o grubości ok. 5 mm i wrzucamy do miski. Następnie kukurydzę odcedzamy i dodajemy do surimi.

DSC_0380.JPG

Zabieramy się za przygotowanie sosu. W kubku lub małej misce mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Poczekajcie z doprawianiem sosu, zanim wlejecie go do sałatki, ponieważ może wydawać się ostry, ale makaron „ukradnie” mu trochę intensywności.

Kiedy makaron przestygnie, wrzucamy go do miski z kukurydzą i paluszkami, polewamy sosem i posypujemy koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby smaki się przegryzły.

DSC_0382

Kiedyś wybierałam z tej sałatki surimi i jadłam sam makaron z kukurydzą, ponieważ myślałam, że są to paluszki krabowe, a ja kraba przecież nie zjem. Odkąd odkryłam, że surimi sa z ryby, zajadam się całością i nie muszę testować swojej cierpliwości.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Idealnie nada się także na letnie przyjęcie w ogródku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *