Pierwszy sprytny tygodniowy jadłospis studencki stał się najchętniej czytanym wpisem tego miesiąca. Dlatego dziś przygotowałam dla Was drugą propozycję, w której znajdziecie dania do przygotowania wcześniej na kilka dni, zamiast codziennie spędzać godziny w kuchni.
Sobota
śniadanie
- kasza jaglana z truskawkami i bananem
Składniki:
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę jaglaną opisuję tutaj)
1 mały jogurt
½ szkl. mrożonych truskawek
1 banan
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Do miski nakładamy kaszę jaglaną. Truskawki blendujemy z jogurtem, a następnie zalewamy tym naszą kaszę. Na koniec dodajemy do całości banana pokrojone w plasterki i całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
II śniadanie
- kawa
obiad
- ryż z gruszkami curry i mlekiem kokosowym
Przepis znajdziecie w Sprytnym tygodniowym jadłospisie studenckim I
Niedziela
śniadanie
- tosty francuskie z dżemem
Składniki:
2 kromki chałki
1 jajko
cynamon
Wasz ulubiony dżem
masło do smażenia
Wykonanie:
Jajko rozbijamy w np. głębokim talerzu. Następnie widelcem lub trzepaczką bełtamy je z cynamonem i dokładnie moczymy w nim chałkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim chałkę, aż będzie złocista z każdej strony. Podajemy posmarowaną dżemem.
II śniadanie
- kawa
obiad
- makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym
Sos wykonałam wg tego przepisu, jednak pominęłam w nim kurczaka. Podałam go na makaronie ryżowym przygotowanym wg instrukcji umieszczonych na opakowaniu.
Poniedziałek
śniadanie
- tosty francuskie z jajkiem sadzonym i avocado
Składniki:
2 kromki chałki
3 jajka
½ avocado
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajko rozbijamy np. w głębokim talerzu i bełtamy je z przyprawami. Następnie moczymy w nim chałkę dokładnie z każdej strony. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż będzie złocista z każdej strony. Kiedy będzie usmażona, zdejmujemy ją patelnię z kuchenki. Chałkę przekładamy na talerz i smarujemy ją avocado. W tym czasie na patelni rozbijamy dwa jajka i smażmy je do momentu, aż będą ścięte wg Waszego uznania.
II śniadanie
- gruszka
lunch
- kokosowa jaglanka z czekoladą
Przepis znajdziecie tutaj.
obiad
- makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym
Sos wykonałam wg tego przepisu, jednak pominęłam w nim kurczaka. Podałam go na makaronie ryżowym przygotowanym wg instrukcji umieszczonych na opakowaniu.
Wtorek
śniadanie
- tosty francuskie z avocado i jajkiem sadzonym wg przepisu powyżej
II śniadanie
- gruszka
lunch
- kawa
obiad
- kotlety z soczewicy i pieczarek z kuskusem i rukolą
Składniki:
2 kotlety wg tego przepisu
2-3 łyżki kuskusu
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego
garść rukoli
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kuskus zalewamy wrzątek ok. 1 cm powyżej powierzchni suchego kuskusu i mieszamy z przyprawą. Odstawiamy do momentu, aż kuskus wchłonie wodę. Na koniec podajemy go z kotletami i rukolą polaną oliwą z oliwek.
Środa
śniadanie
- kanapki z tapenadą
Przepis na tapenadę: k l i k
II śniadanie
- zielone smoothie
Przepis na smoothie: k l i k
lunch
- gruszka z waflami kukurydzianymi
obiad
- kokosowa jaglanka z czekoladą
Przepis znajdziecie tutaj.
Kolacja
- frytki z ziemniaka
Składniki:
1-2 ziemniaki
1 łyżka oliwy
ulubione przyprawy
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
sól ziołowa
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek obieramy i przyciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę. Następnie w miseczce mieszamy jogurt, majonez, musztardę, czosnek i doprawiamy solą ziołową wedle uznania.
Ziemniaki myjemy i kroimy w plasterki lub słupki. Obtaczamy je w oliwie i posypujemy przyprawami. Następnie układamy je na talerzy/blaszce i albo pieczemy w piekarniku, aż będą chrupiące i złociste, albo wkładamy je do mikrofali na ok. 10-15 minut i przygotowujemy je do momentu, aż zmiękną, a następnie staną się chrupiące. Zjadamy z naszym pysznym sosem!
Czwartek
śniadanie
- kanapki z tapenadą
Przepis na tapenadę: k l i k
II śniadanie
- kokosowa jaglanka z czekoladą
Przepis znajdziecie tutaj.
lunch
- gruszka z waflami kukurydzianymi i zielone smoothie
Przepis na smoothie: k l i k
obiad
- kotlety z soczewicy i pieczarek z rukolą i kuskusem wg przepisu powyżej
Piątek
śniadanie
- kanapka z tapenadą i kanapka z serem kozim do smarowania i avocado
Przepis na tapenadę: k l i k
II śniadanie
- jogurt z dżemem
lunch
- kawa
obiad
- kotlety z soczewicy i pieczarek z rukolą wg przepisu powyżej + sos czosnkowy wg przepisu na sos do frytek
Tradycyjnie mam dla Was powyższy jadłospis w formie PDF do druku. Smacznego!
Dodaj komentarz