Sprytny tygodniowy jadłospis studencki II

, , ,

Pierwszy sprytny tygodniowy jadłospis studencki stał się najchętniej czytanym wpisem tego miesiąca. Dlatego dziś przygotowałam dla Was drugą propozycję, w której znajdziecie dania do przygotowania wcześniej na kilka dni, zamiast codziennie spędzać godziny w kuchni.

Sobota

śniadanie

  • kasza jaglana z truskawkami i bananem

Składniki:

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę jaglaną opisuję tutaj)

1 mały jogurt

½ szkl. mrożonych truskawek

1 banan

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Do miski nakładamy kaszę jaglaną. Truskawki blendujemy z jogurtem, a następnie zalewamy tym naszą kaszę. Na koniec dodajemy do całości banana pokrojone w plasterki i całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

II śniadanie

  • kawa

obiad

  • ryż z gruszkami curry i mlekiem kokosowym

Przepis znajdziecie w Sprytnym tygodniowym jadłospisie studenckim I

Niedziela

śniadanie

  • tosty francuskie z dżemem

Składniki:

2 kromki chałki

1 jajko

cynamon

Wasz ulubiony dżem

masło do smażenia

Wykonanie:

Jajko rozbijamy w np. głębokim talerzu. Następnie widelcem lub trzepaczką bełtamy je z cynamonem i dokładnie moczymy w nim chałkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim chałkę, aż będzie złocista z każdej strony. Podajemy posmarowaną dżemem.

II śniadanie

  • kawa

obiad

  • makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym

Sos wykonałam wg tego przepisu, jednak pominęłam w nim kurczaka. Podałam go na makaronie ryżowym przygotowanym wg instrukcji umieszczonych na opakowaniu.

Poniedziałek

śniadanie

  • tosty francuskie z jajkiem sadzonym i avocado

Składniki:

2 kromki chałki

3 jajka

½ avocado

przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

olej do smażenia

Wykonanie:

Jajko rozbijamy np. w głębokim talerzu i bełtamy je z przyprawami. Następnie moczymy w nim chałkę dokładnie z każdej strony. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż będzie złocista z każdej strony. Kiedy będzie usmażona, zdejmujemy ją patelnię z kuchenki. Chałkę przekładamy na talerz i smarujemy ją avocado. W tym czasie na patelni rozbijamy dwa jajka i smażmy je do momentu, aż będą ścięte wg Waszego uznania.

II śniadanie

  • gruszka

lunch

  • kokosowa jaglanka z czekoladą

Przepis znajdziecie tutaj.

obiad

  • makaron ryżowy z sosem słodko-kwaśnym

Sos wykonałam wg tego przepisu, jednak pominęłam w nim kurczaka. Podałam go na makaronie ryżowym przygotowanym wg instrukcji umieszczonych na opakowaniu.

Wtorek

śniadanie

  • tosty francuskie z avocado i jajkiem sadzonym wg przepisu powyżej

II śniadanie

  • gruszka

lunch

  • kawa

obiad

  • kotlety z soczewicy i pieczarek z kuskusem i rukolą

Składniki:

2 kotlety wg tego przepisu

2-3 łyżki kuskusu

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego

garść rukoli

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kuskus zalewamy wrzątek ok. 1 cm powyżej powierzchni suchego kuskusu i mieszamy z przyprawą. Odstawiamy do momentu, aż kuskus wchłonie wodę. Na koniec podajemy go z kotletami i rukolą polaną oliwą z oliwek.

Środa

śniadanie

  • kanapki z tapenadą

Przepis na tapenadę: k l i k

II śniadanie

  • zielone smoothie

Przepis na smoothie:  k l i k

lunch

  • gruszka z waflami kukurydzianymi

obiad

  • kokosowa jaglanka z czekoladą

Przepis znajdziecie tutaj.

Kolacja

  • frytki z ziemniaka

Składniki:

1-2 ziemniaki

1 łyżka oliwy

ulubione przyprawy

1 ząbek czosnku

1 mały jogurt

1 łyżka majonezu

1 łyżka musztardy

sól ziołowa

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek obieramy i przyciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kostkę. Następnie w miseczce mieszamy jogurt, majonez, musztardę, czosnek i doprawiamy solą ziołową wedle uznania.

Ziemniaki myjemy i kroimy w plasterki lub słupki. Obtaczamy je w oliwie i posypujemy przyprawami. Następnie układamy je na talerzy/blaszce i albo pieczemy w piekarniku, aż będą chrupiące i złociste, albo wkładamy je do mikrofali na ok. 10-15 minut i przygotowujemy je do momentu, aż zmiękną, a następnie staną się chrupiące. Zjadamy z naszym pysznym sosem!

Czwartek

śniadanie

  • kanapki z tapenadą

Przepis na tapenadę: k l i k

II śniadanie

  • kokosowa jaglanka z czekoladą

Przepis znajdziecie tutaj.

lunch

  • gruszka z waflami kukurydzianymi i zielone smoothie

Przepis na smoothie:  k l i k

obiad

  • kotlety z soczewicy i pieczarek z rukolą i kuskusem wg przepisu powyżej

Piątek

śniadanie

  • kanapka z tapenadą i kanapka z serem kozim do smarowania i avocado

Przepis na tapenadę: k l i k

II śniadanie

  • jogurt z dżemem

lunch

  • kawa

obiad

  • kotlety z soczewicy i pieczarek z rukolą wg przepisu powyżej + sos czosnkowy wg przepisu na sos do frytek

Tradycyjnie mam dla Was powyższy jadłospis w formie PDF do druku. Smacznego!

sprytny studencki jadłospis II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *